דלקת חניכיים - מניעה וטיפול | פרופ' איתן מיזיריצקי
לקביעת תור
לייעוץ
עוד היום
להתייעצות
בוואטסאפ
כפתור ווטסאפ
כפתור ווטסאפ
מלא/י פרטייך ונחזור אליך בהקדם

    ראשי  /  מידע מקצועי  /  דלקת חניכיים – מניעה וטיפול

    דלקת חניכיים – מניעה וטיפול

    דלקת חניכיים, או בשמה המקצועי – פריודונטיטיס – היא שלב מתקדם של מחלת חניכיים ונגרמת עקב הזנחה מתמשכת של השיניים והחניכיים. לרוב היא פוגעת ברקמת החניכיים ובתמיכת העצם של השיניים בלסת, וגורמת להיווצרותם של כיסים עמוקים בחניכיים ולמצב הנקרא ספיגת עצם. דלקת חניכיים נגרמת עקב רעלנים המופרשים על ידי רובד חיידקים הנצמד לשן ומכונה פלאק. בהמשך החיידקים עוברים מהרקמה הדקה של החניכיים אל הרקמה הקשה של עצם השן וממוטטים את התמיכה עד לאבדן השיניים. במקומות רבים בעולם נערכים סקרים לגבי שכיחות דלקת חניכיים. במחקר שנעשה לאחרונה בארצות הברית נמצא כי 40%-60% מגילאי 14-17 סובלים מדלקת חניכיים. המצב אצל המבוגרים היה חמור הרבה יותר. יש להניח כי בישראל המצב אף חמור יותר, בשל מודעות פחותה לתחום ההגיינה האוראלית ולצורך במיגורן של מחלות חניכיים. מחלת חניכיים מוזנחת ולא מורגשת תתפתח כמעט בוודאות לכדי דלקת כרונית כואבת.

    דלקת חניכיים – מה חשוב לדעת?

    בגיל מתקדם, מרבית האנשים סובלים מדלקות חניכיים. אבל הערכות קובעות כי גם למעלה ממחצית הצעירים סובלים מכך. דלקת חניכיים מעורבת בפעילות של חיידקים, אשר גורמים לריח רע מהפה. אך זהו רק סימפטום אחד (ולא הגרוע ביותר), שנגרם בשל דלקת חניכיים. בנוסף, מופיעים לעיתים דימומים מהחניכיים, שמחמירים בעת צחצוח שיניים. החניכים נעשות נפוחות ובהמשך גם נוצרים כיסים דלקתיים. פגיעה בחניכיים עשויה להוביל לכאבים אך בהמשך אף להתדלדלות העצם וירידה בתמיכה הדרושה לשיניים. הזנחה לאורך זמן עלולה לגרום לאבדן שיניים, מצב לא נעים וכמובן בלתי הפיך. מכך, ברור שמומלץ לדעת איך מונעים ואיך מטפלים.

    המניעה הטובה ביותר לדלקת חניכיים

    הדרך הטובה ביותר לטפל בדלקות היא כמובן למנוע אותן מלכתחילה. שמירה על היגיינת פה בצורה נכונה נחוצה ביותר. גם מעקב בקביעות, בשגרה, אצל רופא שיניים וטיפולי שיניים מסייעים לכך מאוד. צחצוח נכון חיוני מאין כמוהו. נמצא כי דלקות רבות ונסיגת חניכיים נגרמים בשל צחצוח אגרסיבי מדי ומזיק. ואם רואים סימנים של דלקת חניכיים קלה, אפשר לטפל בכדי למנוע החמרה ולהביא לריפוי.

    טיפול בדלקת חניכיים

    במצב החירום הראשוני, יטפל הרופא המומחה בתסמינים הגורמים סבל למטופל, כמו כאבים, נפיחות, בעיות אסתטיות דחופות ואובדן יכולות תפקודיות. בהמשך יקבל המטופל הדרכה מרופא השיניים או השיננית בנושא שמירה על היגיינת הפה, ויעבור טיפול שיננית למטרת הסרת אבנית או ניקוי עמוק. מטרת שלב זה הייא להביא להיצמדות מחודשת של החניכיים לשיניים והסרת רובד החיידקים מהחניכיים והשיניים. לאחר מספר חודשים יש לשוב אל הרופא להערכה מחודשת שבמאמצעותה קובע הרופא את הצורך בהמשך הטיפול הפריודונטלי ואת אמצעי הטיפול. ניתן לקבוע תוכנית טיפול משקמת כוללת רק לאחר שמצב החניכיים משתפר ואיננו עוד דלקתי ונפוח.

    במידה וקשה לשמור על היגיינת פה בעזרת צחצוח שיניים, כדאי לבצע ניקוי גם בעזרת חוט דנטלי. הניקוי הזה צריך להתבצע בעדינות ולא בכוח. הסרת רובד חיידקים מסייעת במניעת עששת וגם דלקות בחניכיים. ואם החניכיים רגישות, או מדמות, יש עוד פתרונות טיפול.

    למשל, ניתן להשתמש במי פה איכותיים, אשר מכילים חומרים אנטי דלקתיים ואנטי בקטריאליים. כמו כן אפשר להיעזר גם בתמיסת מי מלח. מלח בישול רגיל, שמעורבב במעט מים משיג תוצאות טובות מאוד. חשוב להדגיש שזה לא מספיק אם מדובר בתופעת של דלקת חניכיים חריפה. אבל אם תופסים את הבעיה בזמן זה בהחלט יכול להועיל. אגב, מאכלים קשים, כדוגמת גזר או תפוח, מסייעים בניקוי השיניים והסרת רובד חיידקים. זוהי סיבה נוספת לצרוך בקביעות מאותם מאכלים בריאים.

    טיפול בדלקת חניכיים ופתרונות על ידי רופאי השיניים

    רופא השיניים יכול להציע מגוון פתרונות לטיפול בדלקת חניכיים. ככל שפונים בשלב מוקדם יותר, כך טוב יותר. במידה ופונים במאוחר, יתכן ולא יהיה מנוס משיקום שכולל פעילות כירורגית. אפשרי טיפול תומך, שנעשה על ידי ניקוי החניכיים ומתן אנטיביוטיקה. אך לאנטיביוטיקה לבדה השפעה חלקית על דלקת מסוג זה, משום שהגישה אל החיידקים בדרך כלל מוגבלת (שלא כמו חיידקים השוכנים בתוך גופנו).

    לקביעת תור, בדיקה וטיפול בדלקת חניכיים במרפאה התקשרו לטלפון 03-6449139 או צרו עמנו קשר >>

    טיפים טבעיים לטיפול בדלקת חניכיים

    לחניכיים כואבות, ניתן למרוח על דלקת דבש או שום כתוש. יש להם אפקט מחטא טוב למדי. גם ג'ל אלווה או צמח המרווה נחשבים לטובים לריפוי דלקות. אפשרי להשתמש בחליטה. כל אלה, ובעיקר שמירה על היגיינת הפה יוכלו לשמור על שיניכם בריאות וגם על חניכיים בעלות מראה בריא, ללא כיסי דלקת וללא כאבים.

    דלקת חניכיים בזמן הריון

    בזמן הריון, נשים רבות מפתחות דלקות חניכיים כתוצאה משינויים הורמונליים בגופן. ההורמונים המשתחררים בגוף האשה בזמן ההריון גורמים, בין היתר, לסיכוי מוגבר לתגובה דלקתית מוגזמת של החניכיים לחומרים הנמצאים ברובד הדנטאלי. לעיתים חלה גם ירידה בהקפדה על היגיינה אוראלית בזמן ההריון, עובדה התורמת להגברת הסיכון לדלקת חניכיים. ירידה זו נגרמת לרוב מעודף רגישות, בחילות, הקאות ואף מאכילה תכופה בין הארוחות. בנוסף, בזמן ההריון חלים שינויים במערכת החיסונית ובמערכת הדם, עם עלייה יחסית של חיידקים אנארוביים. שינויים אלה גורמים לתסמיני נפיחות, אדמומיות ודימום בחניכיים המקיפות את השיניים.

    מהי מחלת חניכיים וכיצד היא באה לידי ביטוי?

    מקובל לסווג מחלות חניכיים על בסיס היקפן: מחלת חניכיים מקומית או מפושטת. סיווג נוסף הוא על בסיס חומרת המחלה, כלומר, על פי מידת הפגיעה בתמיכת השן בלסת, עומק כיסי חניכיים שנוצרים ואובדן עצם.

    מחלה פריודונטלית אגרסיבית – מחלה זיהומית הגורמת לדלקת ברקמות התומכות של השן ומביאה לאובדן מתקדם של אחיזת השן בעצם. היא מאופיינת ביצירת כיסי חניכיים או בנסיגת חניכיים. זוהי מחלת החניכיים השכיחה ביותר, היכולה להופיע בכל גיל.

    מחלה פריודונטלית מפושטת – צורה ייחודית של מחלה פריודונטלית המאופיינת על ידי ממצאים קליניים ומעבדתיים ייחודיים. המחלה מתבטאת במצב של אובדן אחיזה ועצם מהירים הנגרמת כנראה גם בשל נטייה תורשתית. שלא כמו במחלות חניכיים אחרות, במקרה זה רובד החיידקים אינו הסיבה העיקרית למחלה, אלא תפקוד לקוי של המערכת החיסונית בשל לקות גנטית. המחלה מופיעה בשתי צורות עיקריות: מפושטת ומקומית. אדם הלוקה במחללה מפושטת יחווה בסיכוי גבוה אובדן תמיכה של השיניים בכל איזור הפה, התפרצות פתאומית והרס מתקדם של החניכיים. אדם הלוקה בצורה המקומית של המחלה בדרך כלל יחווה פגיעה בשיניים החותכות והטוחנות. מחלה נחשבת למקומית אם היא אינה פוגעת בנוסף ביותר משתי שיניים שאינן טוחנות או חותכות. מחלה זו יכולה להופיע כבר בגיל ההתבגרות, והיא כוללת פעילות מוגברת של המערכת החיסונית.

    מחלה פריודונטלית כיבית-נמקית – זוהי מחלה זיהומית המאופיינת בנמק של רקמת החניכיים והסיבים המקשרים בין שורש השן לבין העצם העוטפת את השן. המחלה מתבטאת בדימום רב, ריח רע מהפה ובתחושת טעם מתכתי. לעתים מופיעות גם נפיחות ורגישות של בלוטות הלימפה באזור. מחלה ספציפית הזאת מתפרצת אצל אנשים הלוקים במחלות שונות, כגון איידס, סוכרת, תת תזונה ומחלות הפוגעות במערכת החיסונית. גם עישון כבד, מתח נפשי וטראומה יכולים לגרום להתפרצותה.

    מחלה פריודונטלית חוזרת – אחת המחלות שהוזכרו לעיל אשר נסוגו אך חזרו בשלב מאוחר יותר.

    מחלה פריודונטלית שאינה מגיבה לטיפול – מחלת חניכיים הזוכה לטיפול אך אינה נעצרת בעקבות טיפול.

    כדי לטפל במצב של דלקת חניכיים יש לפנות לרופא פריודנט – רופא שיניים מומחה למחלות חניכיים ולטיפול בהן. הטיפול מתבצע באמצעות שתלים דנטלים, ניתוח כירורגי ובהמשך – תחזוקה פריודונטלית. תוכלו לקרוא על כך עוד בהמשך המאמר.

    דלקת חניכיים - חניכיים נפוחות

    איך תדעו אם אתם סובלים ממחלת חניכיים?

    ענו על השאלות הבאות ובדקו האם אתם סובלים מאחד או יותר מן התסמינים הללו:

    • האם אתם רואים אדמומיות חדשה או יוצאת דופן בחניכיים שלכם?
    • האם אתם חווים נפיחות בחניכיים?
    • האם החניכיים שלכם מדממות?
    • האם אתם חווים ריח רע מהפה שאינו מוסבר בדרכים אחרות?
    • האם החניכיים שלכם שינו את צבען לאחרונה?
    • האם אתם חשים בכאב כשאתם נוגעים בחניכיים או באופן קבוע?
    • אם עניתם בחיוב על אחת או יותר מן השאלות, אנו ממליצים לכם לפנות מיידית לבדיקת החניכיים שלכם אצל פריודנט, מומחה למחלות חניכיים.

    לקביעת תור, בדיקה וטיפול בדלקת חניכיים במרפאה התקשרו לטלפון 03-6449139 או צרו עמנו קשר >>

    פרופ' איתן מיזיריצקי

    פרופ' איתן מיזיריצקי

    פרופסור חבר בבית הספר לרפואת שיניים, אוניברסיטת תל אביב
    יושב ראש לשעבר, האיגוד הישראלי לשיקום הפה
    חבר הנהלת האיגוד האירופאי לשיקום פה
    חבר הנהלת האיגוד הבינלאומי לרפואת שיניים דיגיטלית
    מרצה בארץ ובעולם בתחומי שיקום, שתלים דנטליים ורפואת שיניים דיגיטלית
    פרסם מעל מאה מחקרים מדעיים בעיתונות המקצועית הבינלאומית

    מלאו את הפרטים מטה ונחזור אליכם בהקדם

      • מומחי רפואת השיניים המובילים
      • הציוד המקיף והמתקדם בישראל
      • 25 שנות נסיון בהשתלת שיניים
      • תכנית טיפולים בהתאמה אישית
      החזירו לעצמכם את החיוך!
      דילוג לתוכן